Gospelkombinat Nordost

Choro Gospelkombinat Nordost istorija prasidėjo 2005 metais, kai maža Graifsvaldo (Greifswald) universiteto choro grupė nusprendė įkurti gospelo chorą. Pirmoji repeticijų patalpa Teologijos fakultete greitai tapo per maža, ir choras persikėlė į vieną iš Graifsvaldo senamiesčio parapijų. Po kelių mėnesių choristai nusprendė suteikti chorui pavadinimą, kuris kai kuriems žmonėms kelia šypseną, o kai kuriuos tiesiog suerzina. Pavadinime Gospelkombinat slypi užuomina iš Vokietijos Demokratinės Respublikos istorijos, gerai suprantama ir lietuviams: kombinatais ir Lietuvoje sovietiniu laikotarpiu būdavo vadinamos gamyklos. Savaime suprantama, pats gospelas neturi nieko bendra su gamyklomis, taigi šis pavadinimas yra tiesiog ironiškas bandymas neatitrūkti nuo istorijos. Tikrasis choro tikslas yra kurti modernią sakralinę muziką.

Tuo Gospelkombinat užsiima nuo pat 2005 metų, dalyvaudamas įvairiuose projektuose, daugumą kurių yra sukūręs pats choras, kaip antai: gospelo kantatas pagal įvairius Biblijos motyvus (apie Nojaus arką, Kristaus atsimainymą, istoriją apie aklojo pagydymą), vienerias gospelo mišias, psalmių ciklus „psalms & prayers“ („psalmės ir maldos“) bei „psalms & prayers 2“ („psalmės ir maldos 2“), Reformacijos jubiliejui skirtą programą, pavadintą „psalms & chorales“ („psalmės ir choralai“), o taip pat kūrinius, įkvėptus Afrikos ir Italijos tradicijų.

Prieš kelis mėnesius Gospelkombinat nutarė grįžti prie gospelo muzikos šaknų su programa, pavadinta „psalms & spirituals“ („psalmės ir spiričiueliai“), į kurią yra įtraukti tokie žymūs spiričiueliai, kaip „Swing low“, „Rock my soul“ ir kiti. Gospelkombinat taip pat eksperimentuoja su ypatingais koncertų formatais. Vienas jų yra „Gospelkombinat ą la carte“ (ą la carte – maisto pasirinkimas pagal pateiktą valgiaraštį). Žaidimų ir viktorinų koncertuose klausytojai gali laimėti kompaktines plokšteles su choro įrašais.

Per ilgus bendravimo ir giedojimo kartu metus chore ypatinga nata suskambėjo šeimyniškumas, tapęs išskirtine choro savybe: kai kurie choro nariai sukūrė santuokas ir kai kurie choro narių vaikai taip pat jau gieda chore. Dabar kasmetiniai koncertiniai turai, kurie nuveda chorą į Rumuniją, Švediją, Austriją bei kitas šalis, tampa savotiškomis šeimyninėmis atostogomis, bet choro nariai jaučiasi labiausiai džiaugiasi ir jaučiasi pakylėti, kai visi drauge gieda bei susitinka su vietinėmis parapijomis įvairiose šalyse. Mūsų choras džiugiai laukia mūsų kelionės į Latviją ir Lietuvą.