DIAKONIJOS „JURBARKO SANDORA“ VAIKŲ VASARA

 

 

            Jurbarko evangelikų liuteronų parapijos diakonija „Jurbarko sandora“, remiama LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Jurbarko rajono savivaldybės bei bendradarbiaudama su Lietuvos samariečių Jurbarko krašto bendrija ir Paulių kaimo bendruomene – š.m. rugpjūčio  viduryje pradėjo įgyvendinti projektą „Pagalbos šeimai ir vaikų užimtumo gerinimas Jurbarko rajone“.

            Projekto vienas iš pagrindinių tikslų - sudaryti galimybes nemokamam, turiningam vasaros atostogų užimtumui šeimoms neturinčioms galimybės vasaros atostogų metu leisti savo vaikus į mokamas stovyklas.

            Diakonija „Jurbarko sandora“ ir projekto partneriai siekdami organizuoti turiningą, saugų bei pilnavertį nepasiturinčių šeimų vaikų laisvalaikį rugpjūčio mėn. Paulių kaimo bendruomenės patalpose ir Skirsnemunės motinos – vaiko dienos užimtumo centre surengė atostogaujantiems vaikams 5 dienų trukmės poilsio stovyklas, o Lietuvos samariečių Jurbarko krašto bendrijoje iki pat vasaros pabaigos vykdė dienos užimtumo programą.

Kiekviena vasaros stovyklos diena buvo kupina turiningų veiklų ir nepamirštamų įspūdžių.

            Mažuosius stovyklautojus ir dienos užimtumo programą lankančius vaikus Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centro darbuotojai Arvydas Griškus ir Gina Meškauskienė etnokultūrinės programos metu, Smalininkų miestelyje, supažindino su Mažosios Lietuvos krašto istorija ir papročiais. Vaikų laukė ne tik Mažosios Lietuvos krašto kultūros puoselėtojų pasakojimai, bet ir ištvermės bei sumanumo reikalaujančios užduotys.

            Stovyklaudami vaikai ne tik domėjosi Jurbarko krašto istorija, bet ir bandė neįprastu būdu išreikšti savo jausmus - piešdami rankomis ir kojomis, kurios buvo „ištepliotos“ guašu. Stovyklautojai   taip pat mokėsi pinti draugystės apyrankes iš karoliukų, piešė gratažo technika, mokėsi kurti dekoratyvinius stiklainius užpildytus spalvota, savo gamybos, druska. Meniniu užimtumu rūpinosi diakonijos „Jurbarko sandora“ socialinė darbuotoja Danutė Dobilienė, Sandra Mielkaitytė, neformalaus ugdymo mokytoja bei savanorės Janina Podžeckaitė ir Agnė Berlinskaitė.

            Stovyklos dienotvarkėje taip pat buvo numatytos ir veiklos kur mažieji stovyklautojai buvo mokomi, kad panaudoja savo kūrybiškumą, gali mažinti vartojimą, taršą ir prisidėti prie švarios ir darnios aplinkos puoselėjimo. Apsilankę „RV Agentūros“ iš Vilniaus atstovai mažuosius stovyklautojus supažindino su atliekų rūšiavimo, perdirbimo ir pakartotinio panaudojimo nauda. Iš čia pat rastų nereikalingų kartoninių dėžių, medžiagos skiaučių vaikai gaminosi šešėlių teatro sceną ir lėles. VšĮ „Žaliasis taškas“ darbuotojai surengė klausimų – atsakymų viktoriną apie rūšiavimą ir visus dalyvius apdovanojo atminimo dovanėlėmis.

            Stovyklas ir vaikų užimtumo programą lankantys vaikai nepamiršo ir sportuoti: žaidė komandinius ir judriuosius žaidimus, kuriuos organizavo savanorė, iš prigimties, Laura Molčankinaitė.

            Be sporto, edukacinių-kūrybinių užsiėmimų, istorinių pamokėlių, mažieji stovyklų dalyviai buvo supažindinti su jiems jau nežinomais bei daugelio mūsų pamirštais Lietuvių liaudies žaidimais. Lietuvių etninės kultūros draugijos Kauno teritorinio padalinio pirmininkas doc. dr. Romualdas Povilaitis žaidė su vaikais etno žaidimus „kyla“ ir „muštukas“.

            Linksmiausias ir įdomiausias stovyklos nuotykis, pareikalavęs iš vaikų nemažai jėgų, ištvermės, netgi istorinių bei matematinių žinių – žaidimas „Lobio ieškojimas“. Ieškodami paslėpto nežinia kur dovanų lobio, vaikai, pasidalinę į dvi grupes turėjo aplankyti įžymias Skirsnemunės miestelio vietas, kuriose rasdavo užuominas į dovanų lobio rakto kodą. Kodui iššifruoti vaikai demonstravo puikias matematines ir istorines žinias.

            Kiekviena suplanuota veikla skatino vaikus pozityviam tarpusavio bendravimui, savo jausmų atpažinimui ir  jų išreiškimui.

            Organizatoriai nuoširdžiai dėkoja rėmėjams, partneriams, savanoriams bei Loretai Kavaliauskienei sprendusiai organizacinius klausimus Paulių kaimo bendruomenės stovykloje bei  organizavusiai vaikų užimtumą ir maitinimą. Stovyklų organizaciniais klausimais Skirsnemunėje, Jurbarke bei Paulių kaime rūpinosi projekto vadovė Asta Kazlauskienė.

 

 

 

           

 

veliava sandora.jpg   logotipas_ministerija.png     logotipas_savivaldybe.png