Lietuvos evangelikai liuteronai ištiesė pagalbos ranką dešimčiai persekiojamų krikščionių šeimų iš karo apimtos Sirijos


 2014 Vasario mėn. 27 d.

Šiaulių oro uoste nusileidęs karinių oro pajėgų lėktuvas "Spartan" iš Turkijos parskraidino keturias dešimtis nuo karo negandų bėgančių Sirijos gyventojų. Tai krikščionių šeimos, kurios ras prieglobstį šeimose ir parapijose.

Malda - arabiškai ir lietuviškai

Lėktuvas "Spartan" parskraidino keturias dešimtis Sirijos piliečių, kurių pabėgėliais vadinti nederėtų. Jų tikrasis statusas - Lietuvos svečiai, kurie apsigyvens šeimose, parapijų patalpose. Atsakomybę dėl jų prisiėmė ir pačią misiją vykdė Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčia.

Nusileidusius svečius iš Sirijos pasitiko kariškiai ir palydėjo į terminalą. Čia buvo patikrinti jų dokumentai ir bagažas. Atvykusieji - įvairaus amžiaus - nuo vaikų, paauglių iki suaugusiųjų ir senjorų. Atskrido trimis mažiau, nei planuota. Tiesiog neatvyko į skrydžio vietą Turkijoje. Jų likimas neaiškus.

Terminale po džiaugsmo ašarų ir sveikinimo kalbų Mindaugas Sabutis, Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas, visus pakvietė maldai. "Tėve mūsų" skambėjo lietuviškai ir arabiškai. Senieji Sirijos ortodoksai iki šiol meldžiasi aramėjų kalba, kuria kalbėjo ir Jėzus.

Atvykęs jaunimas puolė jungti savo mobiliuosius telefonus, nes kone visoje Sirijoje interneto bei mobilusis ryšys yra sutrikęs. Bėglių veiksmai dažnai buvo koordinuojami mobiliaisiais telefonais su turkiškais numeriais, nes tik jie pasienyje veikia.

Skrydis į Lietuvą buvo lengviausia kelionės dalis. Sunkiausia buvo patekti į Sirijos sostinę Damaską - ten jau saugiau. Atvykti į sostinę įmanoma tik oro keliu. Važiuojant autobusu - beveik garantuota mirtis. Sustabdys, patikrint religiją ir nušaus vietoje. Iš Damasko - lėktuvu į Libano sostinę Beirutą. Toliau - Turkiją, kur laukė lietuvių lėktuvas.

Sirijoje - žudomi ir grobiami krikščionys

Šiaulių oro uoste bene labiausiai atvykstančių laukė prieš pusantrų metų į Lietuvą atvykęs Pierre Haum su žmona Aida. Ši pora pabėgo iš karo krečiamos Sirijos į Lietuvą 2012 metų gruodį. "Kai atsidūrėme Lietuvoje, paaiškėjo, jog mus apgavo - buvome įkalinti, atskirti nuo vaikų, nes atsidūrėme šalyje nelegaliai", - pasakojo P.Haum.

Dabar ši šeima gyvena Lietuvoje su pabėgėlio statusu. Turi galimybę dirbti, tačiau darbo neranda. P.Haum yra tekstilininkas, audinių meistras. Jis pažįsta kiekvieną iš Sirijos atskridusį žmogų. Tai krikščionys, kurių Sirijoje jau nėra labai daug.

"Visiems dabar Sirijoje blogai, o krikščionims - ypatingai. Mūsų religijos žmones persekioja. Atpažįsta iš veidų, krikščioniškų vardų. Mūsų nedaug, todėl esame pastebimi. Krikščionys Sirijoje žudomi. Grobiami mūsų vaikai ir prašoma išpirkos", - tvirtino P.Haum.


Alvydas Januševičius