Eugenijus SKIPITIS

 

Kultūrinės Kalėdų žvaigždės suspindo Vilkyškiuose

 

Eugenijus SKIPITIS

 

Vilkyškių evangelikų liuteronų bažnyčia tampa ne tik miestelio, bet ir visos Tauragės apskrities kultūrinių renginių sostine. Antrą Kalėdų dieną čia iškilmingai pristatytas Jurbarke gyvenančios vitražistės, žymaus prieškario skulptoriaus Vinco Grybo giminaitės Rasos Grybaitės vitražas. Kaip „Pagėgių žinioms“ sakė Vilkyškių evangelikų liuteronų parapijos kunigas Mindaugas Kairys, vitražo gamybai reikalingas lėšas paaukojo plati Kasiulių giminė, kurios susitikimas vasarą vyko Vilkyškių bažnyčioje. 2005 m. Vilniaus Dailės Akademijoje Rasa Grybaitė. apgynė meno projektą „Vilkyškių evangelikų liuteronų bažnyčios vitražai“ (vadovas doc. Algirdas Dovydėnas). Taip centrinio altoriaus navoje atsirado trys gotikos  stiliumi alsuojantys vitražai. Bendradarbiavimas su jauna menininke tęsiasi toliau.

 

Tenka tik stebėtis, kad po Vilkyškių bažnyčios stogu galime išvysti ne tik prasmingas parodas, bet ir išgirsti pasaulines muzikos žvaigždes. Antrą kartą čia koncertavo pianistas Aleksandras Paley. Kišiniove gimęs, Maskvoje studijavęs, Niujorke gyvenantis ir visame pasaulyje gastroliuojantis atlikėjas kelioms dienoms buvo atvykęs į Klaipėdą, kur uostamiesčio koncertų salėje skleidė savo talento šviesą. Vilniaus kongresų rūmuose vyks emocingi, nostalgiški, nesutramdomi, šventiniai simfoniniai tango vakarai. Sakoma, kad tango yra lyg kelių minučių romanas, kuriuo pasakoma neaprėpiamai daug. Pirmoje renginių dalyje pasirodys pasaulio muzikos kritikų „apsėstuoju“ vadinamas pianistas virtuozas Aleksandras Paley, Tango – tai ne tik muzika, tai kultūros reiškinys ir... tiesiog pats gyvenimas. Apie jį tango garsais dainuos tarptautinį pripažinimą pelniusi dainininkė Ieva Prudnikovaitė.  Pianisto koncertinis turas pakankamai įspūdingas. Ar ne Kalėdų stebuklas, kad dideles simpatijas Lietuvai jaučiantis pianistas, gamtos apdovanotas fenomenaliais gebėjimais, atsimenantis tūkstančius muzikos kūrinių, koncertuojantis žymiausiose pasaulio koncertų salėse - randa laiko ir noro  pagroti  ne visai šiltoje  provincijos miestelio bažnyčioje.

 

Šį koncertą inicijavęs Vilkyškių seniūnas Sigitas Stonys  džiaugiasi pažintimi su kamerinio ansamblio „Vilniaus arsenalas“ vadovu, altistu Rolandu Romoslausku ir fleitininke Laima Šulskute. Ši pažintis virto vaisingu kūrybiniu bendradarbiavimu. Pasak seniūno yra gražių sumanymų, tačiau apie juos šiuo metu kalbėti yra per anksti. Po pirmųjų klasikinės muzikos koncertų euforijos bažnyčioje jau pasigendame kai kurių inteligentiškų veidų. Gal todėl, kad žiemą namuose šilčiau. „Nėra svarbiausia groti greitai ir garsiai. Svarbiausia - ne pirštai, o šviesi galva", – sako fortepijono virtuozas A.Paley. S. Stonys pritaria šiam teiginiui ir viliasi būsimame Vilkyškių kamerinės muzikos festivalyje klausytojų antplūdžio. Žinoma, tai tik kalėdinė svajonė, bet graži, verta išsipildymo.

 

Aleksandras Paley(fortepijonas), Laima Šulskutė (fleita) ir Rolandas Romoslauskas (altas)koncerto  metu atliko W.A. Mocarto, Fr. Kuhlau, V. Bartulio, R. Schumano, F.Chopin, F. Paulenc kamerinės muzikos šedevrus. Muzikinę popietę vedė Pagėgių savivaldybės kultūros centro direktorė Svetlana 

Jašinskienė.

 

Šventinę programą galite rasti čia.

 

Naujas Vilkyškių bažnyčios vitražas ( vitražistė Rasa Grybaitė)

 

Vilkyškių bažnyčioje koncertavo žinomas fortepijono virtuozas A. Paley

 

 

Vilkyškių parapijos kun. Mindaugas Kairys

 

Po iškilmingų Šv. Kalėdų II dienos pamaldų vaikams buvo perduotos kalėdinės dovanėlės

 

Vitražistė Rasa Grybaitė

 

 

Vitražistė Rasa Grybaitė ir Vilkyškių parapijos kun. Mindaugas Kairys

 

 

"Vilniaus arsenalas" ir A. Paley