"Denk mal" kongresas Vokietijoje

 

Erika Tamulaitytė

 

Kunigo M. Kairio iniciatyva buvau pakviesta i vaikų ir jaunimo kongresą Vokietijoje (Marburge) "denk mal". Kongresas vyko 10.21-10.25 dienomis. Iš Lietuvos vykome tik trys asmenys, todėl man buvo didžiulė garbė. Važiavome autobusu, nors kelionė truko apie 22 val., tačiau neprailgo, nes, tikėjau, kad ten manęs laukia įspūdžiai ir gerai praleistas laikas. Pirmiausia atvykome į Kasselį, kur mus pasitiko labai draugiškas žmogus Karlas Bottneris, kuris visą šį laiką mus globojo, rūpinosi. Jo dėka daug ką aplankėme, pamatėme daug gražių Kasselio ir Marburgo vietų.

Taigi, o dabar daugiau apie patį kongresą. Pirmą jo dieną buvome supažindinti su visa "denk mal" komanda, vyko šaunūs "Brille teather" bei žymaus vokiečių dviratininko-fokusininko pasirodymai. Sekančią dieną vyko pokalbių šou, kurio esmė - ką "duoda" sekmadienės mokyklėlės ir kokią įtaką jos turi žmogaus gyvenimui. Savo patirtimi dalijosi žymūs Vokietijos pastoriai, mokytojai bei kitų profesijų atstovai. Kaip vienas jų teigė: nors kartais taip tingėdavosi ten eiti:), tačiau dabar jau suprantu, kad tai buvo į gera mano gyvenime. Paskutinė diena - sekmadienis buvo skirta maldoms, susikaupimui, skaitomi pamokslai, valgoma šventa vakarienė. Dalyvių pagrindą sudarė vokiečiai, tačiau buvo ir keletas svečių iš Ukrainos, Latvijos, Lenkijos ir žinoma, mes, trys lietuvaitės:)

Kongreso pagrindas - darbas su vaikais, kaip su jais bendrauti, mokyti Biblijos ir kaip visa tai daryti jiems suprantama kalba. Man labai patiko visas pateikimas, nes buvo visko: ir linksmybių, ir rimties, ir giesmių, visko, ko reikia jaunam žmogui, kad grįžęs jis galėtų pasakyti: "turėjau nuostabų laiką, įgyjau patirties, pažinau daug naujų žmonių, pamačiau dalį pasaulio ir visa tai dar ilgai glostys man širdį." Ačiū.