Nelaimės ištikta šeima tiki stebuklais

Nelaimės ištikta šeima tiki stebuklais

 

Ona Čirvinskienė

 

Pastarosiomis dienomis visas pasaulis gyveno lūkesčiais ir tikėjimu kalėdiniais stebuklais. Deja, kartais gyvenimo realybė pakiša koją taip, kad sunku surasti savyje jėgų ir pakilti iš likimo iškastos duobės.
 Jakaičių kaime, Skirsnemunės seniūnijoje gyvenančią Mankų šeimą ištikusi skaudi nelaimė tiesiog sulydė į vieną visumą ir sunku besuprasti, kas iš jų yra stipriausi – tėvai ar vaikai.
– Skausmas ir neviltis kirto kaip žaibas, – pasakoja Laima Mankienė. – Viskas įvyko liepos 18-ą dieną apie septintą valandą vakaro.
Vos prieš pusvalandį Remigutis šėliojo kieme, net nepastebėjome, kaip jis dviratuku išrūko į kelią. Pirmieji smūgio sukeltą triukšmą išgirdo vaikai. Dabar jau tiksliai nepamenu, kuris iš jų, Redutė ar Renaldas, pasakė, kad mūsų mažąjį parbloškė mašina.

Kaip metai prailgo tas laikas, kol sūnelį nugabenome pas Jurbarko medikus, o vėliau – į Kauno klinikas. Dvi savaites išbuvęs komoje, Remigutis pagaliau pravėrė akeles. Štai tada jau tikrai patikėjau visa širdimi, kad jis gyvens. ( Beje, Laima net nematė reikalo pasakyti, kad tas pilnas kančios ir nežinios savaites ji nei minutei neatsitraukė nuo sūnelio). Vėliau mėnesį praleidome tų pačių klinikų vaikų neurochirurgijos skyriuje. Kai vykome atgal į Jurbarką, Kauno medikai pasakė, kad mano sūnus negyvens ilgiau kaip pusmetį. Nei vienos mamos širdis nesusitaikytų su tokiomis prognozėmis. Nesusitaikiau ir aš. Žinoma, mano indėlis buvo tik toks, kad visada buvau šalia sūnaus.
O štai Jurbarko medikai padarė stebuklą. Nežinau, ar kada galėsiu atsidėkoti vaikų gydytojai R.Bulotienei, chirurgui R.Skirkevičiui ir psichiatrui A.Šlekiui, kurie ne tik patys nenuleido rankų, bet neleido palūžti ir man. Ypatingai Remigučiu rūpinosi vaikų gydytoja, kuri jo savijauta domėdavosi keletą kartų per dieną. Ir štai dabar sūnelis ne tik suvokia aplinką, bet ir skambiai juokiasi. Žinoma, iki visiško pasveikimo reikės nueiti ilgą ir sunkų kelią, bet kad viskas bus gerai, aš net neabejoju.
Toks buvo Laimos pasakojimas. Ji, kaip sakė ją pažįstantys žmonės, yra tikrai ne iš kalbiųjų. Paprasta, vargo prislėgta kaimo moteris. Gal todėl ir į „Bėdų turgų“ kreipėsi ne pati, o seniūnijos socialinė darbuotoja. Už gautus pinigėlius Mankų kieme jau kasamas taip reikalingas šeimai šulinys.
Bendraujant su šeima, kalba beveik visą laiką sukosi apie Remigutį, kuris šiemet jau būtų lankęs trečiąją klasę Skirsnemunės J.Baltrušaičio pagrindinėje mokykloje. Devintokė berniuko sesė Redutė net neužsiminė, kad dabar ant jos pečių gula beveik visi namų ūkio ruošos darbai, nes mama beveik visą laiką praleidžia su broliuku, kuris dar vis maitinamas pro zondą. Bet berniukas jau pratinasi ryti pats, tad zondą žadama išimti po Naujųjų metų.
Pasakyti, kad šeima buvo palikta likimo valiai, negalima. Prieš mūsų atvykimą Remigutį aplankė klasės mokytoja, kuri atvežė klasės draugų papuoštą piešiniais ir linkėjimais sąsiuvinį. Socialinių paslaugų centras, vadovaujamas G.Gudaitienės, parūpino specialią lovą ir ratelius. Šeima rūpinasi ir seniūnija. Beje, kai vykome pas Mankus, verslininkė I. Kaminskienė įdavė šeimai didelę sausainių dėžę kartu su nuoširdžiausiais linkėjimais. „Mūsų laikas“ Mankams dovanojo laikraščio prenumeratą.
Deja, šitame gerumo rate, kaip sakė Laima, nebuvo nei vieno kaimyno. Jie tarsi net nežinotų, kad šeimą ištiko tokia skaudi nelaimė, nuo kurios nesame apsaugotas nei vienas. O kas geriau gali suprasti ir padėti, jei ne šalia gyvenantys?
 Kai paklausėme Remigučio mamos, ko dabar labiausiai trūksta berniukui, ji pasakė, kad sauskelnių, vitaminų, specialių tepaliukų nuo žaizdų. Nors ir gauna šeima pašalpą, bet jos toli gražu neužtenka, juolab, kad Mankus slegia nemaža skolų našta, kuri išaugo, kol berniukas buvo ligoninėje.
Tad kreipiamės į geros valios rajono žmones prašydami, kad jie paaukotų nors po kelis litus tolesniam Remigučio gydymui. Mama labai norėtų nuvežti berniuką gydytojų konsultacijai į Klaipėdą, nes, anot jos, Kauno medikais jau nebepasitiki. O juk kelionė į uostamiestį su neįgaliu berniuku kainuoja nepigiai, nes autobusu jo nenuveši, teks samdyti mašiną.
Jeigu galite paremti šią šeimą, perveskite bent keletą litų į šeimos sąskaitą Nord LB banke. Jos numeris LT774010044300135290, Laimos Mankienės vardu. Labai tikimės, kad atsiras neabejingų berniuko nelaimei žmonių ir kad įvyks kalėdinis stebuklas. Padėti šeimai galima ne vien pinigais. Gal pardavinėjančios plastikinius langus įmonės turi atliekamų nestandartinių langų, kuriuos galėtų padovanoti Mankams, nes pro palaikius trobelės langus tikrai pučia vėjai. Gal kas nors padovanotų tapetų, kad sienos taptų šviesesnės ir Remigučiui suteiktų džiaugsmo. O kad jis puikiai suvokia aplinką, įsitikinome patys, nes vos pradėjus kalbėti su mama apie jį ištikusią nelaimę, ėmė graudžiai verkti. Kai darėme berniuko nuotrauką ir jam parodėme, jis linksmai juokėsi.
Širdin įstrigo vieno asmens, kuriam skambinome, norėdami pasiteirauti apie berniuką, ištarti žodžiai: „Jis  gi  nieko nesuvokia…“. Patys įsitikinome, kad tai netiesa. Tad dar kartą norime paprašyti, kad padėtumėte, kuo galite, nelaimės ištiktai šeimai.


image001

 

Jūs galite paremti Jakaičių kaime, Skirsnemunės seniūnijoje gyvenančią Mankų šeimą savo aukas pravesdami i "Jurbarko sandoros" sąskaitą:

 

JURBARKO EVANGELIKŲ LIUTERONŲ PARAPIJOS DIAKONIJA „JURBARKO SANDORA"

 

K. Donelaičio 43.

LT- 74168 Jurbarkas 

 

Konto Nr.

AB Dn NORD Bankas

SWIFT:  AGBL LT 2X

LT644010044300260848